Medische Encyclopedie – Apotheek Neumann – Gouda

Apotheek Neumann

Medische Encyclopedie

Inhoud

mepolizumab

Mepolizumab verlaagt de hoeveelheid eosinofielen (een bepaald soort afweercellen) in het bloed. Hierdoor verminderen ontstekingen en astma-aanvallen.
Mepolizumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen.

Artsen schrijven het voor bij ernstig astma.

Wat doet mepolizumab en waarbij gebruik ik het?

Astma

Mepolizumab wordt gebruikt bij eosinofiel astma. Bij deze vorm van astma is het aantal eosinofielen in het bloed te hoog. Eosinofielen zijn een bepaald soort afweercellen. Samen met de andere witte bloedcellen beschermen ze ons tegen infecties. 

Een te hoog aantal eosinofielen in het bloed veroorzaakt ontstekingen en zwellingen van de luchtwegen. Dit maakt het ademhalen moeilijker en het vergroot het risico op een astma-aanval. Verschijnselen bij astma zijn kortademig, hoesten en benauwdheid.

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Op sommige momenten bent u gevoeliger voor deze prikkels dan op andere momenten.
Wanneer uw longen in aanraking komen met prikkels die benauwdheid veroorzaken, ontstaan er ook ontstekingen in de longen. De slijmvliezen van de longen zwellen hierbij op en maken meer slijm aan.

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Behandeling
Artsen schrijven luchtwegverwijders en luchtwegbeschermers voor bij astma. Luchtwegverwijders zorgen dat u beter kunt ademen. Luchtwegbeschermers voorkomen dat er ontstekingen ontstaan.

Bij ernstig eosinofiel astma kan uw arts mepolizumab voorschrijven als andere luchtwegverwijders en –beschermers onvoldoende helpen.

Werking en effect
Mepolizumab verlaagt de hoeveelheid eosinofielen in het bloed en de longen. Hierdoor worden de ontstekingen minder en heeft u minder kans op een astma-aanval. Een injectie met mepolizumab werkt ongeveer 4 weken.

Lees meer over astma . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

  U kunt paracetamol gebruiken tegen de hoofdpijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Meer kans op infectie, zoals luchtweginfectie, blaasontsteking en keelontsteking. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie? Waarschuw dan altijd uw arts.

 • Pijn, zwelling en roodheid van de injectieplaats.

  Raadpleeg uw arts als u last blijft houden.

 • Verstopte neus.

 • Eczeem

 • Rugpijn of pijn in de bovenbuik.

  Zeer zelden spierpijn.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt een overgevoeligheid aan huiduitslag, galbulten, jeuk of blozen. 

  Deze bijwerking kan binnen een paar uur tot dagen na een injectie ontstaan. 
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor mepolizumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik mepolizumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend.
Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt. Soms kan het ook schadelijk voor u of voor de baby zijn als uw ziekte niet goed wordt behandeld. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat het veilig is.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of bovenbeen.

In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Mogelijk heeft u geleerd uzelf te injecteren.

Zelf toedienen

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. U mag alleen op deze manier de injectie op kamertemperatuur brengen. Verwarm de injectie NIET in een magnetron of in heet water. Dan werkt het medicijn minder goed.
 • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof helder is. De vloeistof mag niet troebel zijn en er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.
 • U mag de injectiespuit ook bij kamertemperatuur bewaren (onder de 30 °C), maar niet langer dan 7 dagen.

Wanneer?
U krijgt elke 4 weken een injectie. Dit kan op elke moment van de dag.

Hoelang?
Uw arts beoordeelt elk jaar of dit medicijn voldoende werkt om met de behandeling door te gaan.

« Terug naar het overzicht