Medische Encyclopedie – Apotheek Neumann – Gouda

Apotheek Neumann

Medische Encyclopedie

Inhoud

moxonidine

Moxonidine verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.

Artsen schrijven het voor bij een te hoge bloeddruk.

Wat doet moxonidine en waarbij gebruik ik het?

Hoge bloeddruk

Verschijnselen
Mensen met een hoge bloeddruk voelen hier meestal niets van. Hoge bloeddruk is ook geen ziekte, maar geeft meer kans op hart- en vaatziekten.

Als de bloeddruk verhoogd is, stroomt het bloed te krachtig door de vaten. Dit is schadelijk voor de bloedvaten. Beschadigde bloedvaten vergroten de kans op een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) en ernstige hartziekten, zoals angina pectoris (hartkramp) en hartfalen.

Behandeling
Bij de behandeling van hoge bloeddruk kunnen artsen verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld plasmiddelen, ACE-remmers of calciumblokkers. Als deze onvoldoende werken of als u deze niet mag gebruiken, kan uw arts moxonidine voorschrijven. Uw arts kan moxonidine ook in combinatie met andere bloeddrukverlagers voorschrijven om het effect te versterken.

Werking
Moxonidine remt de zenuwen die de wand van de bloedvaten op spanning houden. De bloedvaten worden hierdoor slapper en wijder. Het bloed kan dan beter doorstromen. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Na 3 weken daalt de bloeddruk niet verder. Zelf merkt u hier niet veel van. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk moxonidine elke dag in te nemen. Alleen dan kan dit medicijn u optimaal beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Lees meer over hoge bloeddruk . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Droge mond en in een enkel geval ook pijnlijke speekselklieren.

  Dit komt vooral voor in het begin van de behandeling. Als u last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, draaierig gevoel.

 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel.

  In zeldzame gevallen kunt u hierdoor flauwvallen. Duizeligheid gaat meestal over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel, zolang u hier last van heeft. Wordt u toch duizelig? Ga dan even liggen en leg de benen wat hoger, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadplegen.

 • Sufheid en slaperigheid.

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste paar dagen van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen. Daarna heeft u er minder last van.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of verstopping.

 • Huiduitslag, jeuk.

  In zeldzame gevallen wijst dit op overgevoeligheid (Zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

 • Zwak gevoel, rugpijn, zeer zelden nekpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Trage hartslag. Heeft u een hartritmestoornis? Raadpleeg dan uw arts.

  Mogelijk is dit medicijn niet geschikt voor u.

 • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid en psychische klachten, zoals angst, depressiviteit of nervositeit. Verder kunt u veranderingen merken in uw manier van denken.

  Als u te veel last heeft van deze bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts.

 • Oorsuizen

 • Doof of tintelend gevoel in handen of voeten.

 • Krampen of pijn in de benen of vingers door een verminderde bloeddoorstroming.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Verlies van eetlust.

 • Droge ogen, pijnlijke of jeukende ogen. Draagt u contactlenzen? De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren.

  Houd ze minder lang in, of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

 • Vasthouden van vocht (oedeem). U merkt dat onder meer aan dikke enkels of aan benauwdheid. Gebruik dit medicijn niet als u hartfalen heeft. Mensen met hartfalen kunnen meer last van hun aandoening krijgen.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Seksuele klachten, zoals een moeilijker erectie en minder zin in vrijen.

 • Borstvorming bij mannen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor moxonidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik moxonidine gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere hart- en vaatmiddelen die de bloeddruk verlagen. Deze medicijnen kunnen de duizeligheid door moxonidine versterken. Deze wisselwerking is alleen belangrijk wanneer u al moxonidine gebruikt en nu voor het eerst een andere bloeddrukverlager erbij gaat gebruiken. Of wanneer u al een andere bloeddrukverlager gebruikt en u krijgt nu moxonidine erbij. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen, zodat de bloeddruk niet te laag wordt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid, draaierig gevoel en duizeligheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt heeft, en geen last meer heeft van de bijwerkingen, mag u weer autorijden.

Let op: een ernstige verhoogde bloeddruk kan een reden zijn dat uw rijbewijs minder lang geldig is. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Pas op met alcohol. Alcohol kan de duizeligheid en slaperigheid in het begin van de behandeling versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is, dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Kies vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: `s ochtends innemen. Als u het 2 keer per dag gebruikt: `s ochtends en `s avonds.

Hoelang?
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig.

« Terug naar het overzicht