Medische Encyclopedie – Apotheek Neumann – Gouda

Apotheek Neumann

Medische Encyclopedie

Inhoud

malathion op de huid

Malathion doodt luizen en de eitjes van luizen.

Het is te gebruiken bij hoofdluis en schaamluis.

Wat doet malathion op de huid en waarbij gebruik ik het?

Hoofdluis

Verschijnselen
Hoofdluis kun je merken aan jeuk, maar die ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer hoofdluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk.

Soms kunt u eitjes ('neten') vinden op de haren dicht bij de hoofdhuid. Het zijn ovale witte eitjes, kleiner dan een millimeter. Ze zitten meestal achter de oren of in de nek.

De luizen zelf vindt u meestal alleen als u er met een luizenkam naar zoekt. Ze hebben sensoren voor beweging en kunnen u heel handig ontwijken.

Oorzaak
Een hoofdluis is een grijsblauw insect van ongeveer 3 millimeter. Hij leeft van mensenbloed. Als hij bloed heeft gedronken is hij roodbruin. Om aan bloed te komen bijt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk.

Een volwassen luizenvrouwtje legt dagelijks gemiddeld 5 eitjes, meestal 's nachts. Deze 'neten' plakt ze vast aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na ongeveer 1 week komen daar larfjes uit. Een larve is na 7 tot 10 dagen zelf volwassen en kan dan eitjes gaan leggen. Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder de mens. Als hoofdluizen niet op het hoofd van een mens zitten, blijven ze maximaal 2 dagen leven.

Behandeling
De beste methode om van luizen af te komen is om gedurende 2 weken dagelijks te kammen met een luizen- of netenkam. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in het haar smeren, zodat de kam beter glijdt.

Deze methode werkt even goed als behandeling met een luisdodend middel en heeft geen bijwerkingen. Vandaar dat kammen met een luizen- of netenkam de voorkeur heeft. Als u toch een luisdodend middel wilt gebruiken, gaat de voorkeur uit naar dimeticon. Eventueel kan malathion ook worden gebruikt.

Gebruik dit medicijn niet om een infectie te voorkomen. U veroorzaakt daarmee dat er luizen ontstaan die ongevoelig zijn voor malathion.

Werking
Malathion doodt luizen en neten. Het werkt zeer goed tegen luizen en goed tegen neten, maar er kunnen na afloop nog enkele neten in leven zijn. Daarom moet u ook dagelijks kammen met een luizenkam en de behandeling na een week herhalen. De werking houdt enkele dagen aan, als u het medicijn na aanbrengen twaalf uur in laat werken.

Lees meer over hoofdluis . “

Schaamluis

Verschijnselen
Een besmetting met schaamluis, krabluis of platluis bevindt zich in het schaamhaar, het haar tussen de benen, op de binnenkant van de dijen en rond de anus. Soms ook in het haar van de oksels of wenkbrauwen of in borsthaar, baardhaar of wimpers.

Schaamluis kunt u merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer schaamluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. Soms ontstaat een blauwachtige uitslag.

Soms kunt u eitjes (neten) vinden op de haren dicht bij de huid. Het zijn witte eitjes, kleiner dan een millimeter. De luizen zelf zijn plat, grijs en één tot twee millimeter groot.

Oorzaak
Besmetting vindt plaats via seksueel contact, handdoeken en beddengoed. Een schaamluis leeft van mensenbloed. Bij het bijten geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk.

Werking
Malathion doodt luizen en neten. Het werkt zeer goed tegen luizen en goed tegen neten, maar er kunnen na afloop nog enkele neten in leven zijn. Verwijder daarom de dode luizen en neten met een netenkam. U kunt het schaamhaar ook afscheren. Daarmee verdwijnen de meeste neten. De werking houdt enkele dagen aan, als u het medicijn na aanbrengen twaalf uur in laat werken.

Lees meer over schaamluis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Zorg dat u dit medicijn niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen, beschadigde huid of dat het in het oor komt.

Dit medicijn heeft een onaangename geur.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Tijdelijke verergering van roos, als u hier al last van heeft.

 • Irritatie

  Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid of op de wimpers. Bij infectie van wimpers de luizen en eitjes met een pincet verwijderen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor malathion. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik malathion op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap. Malathion kan schadelijk zijn voor de baby.

Heeft u hoofdluis? Dan kunt u beter de nat-kam-methode gebruiken: Kam uw haren gedurende twee weken dagelijks met een netenkam. Een netenkam is een fijnere kam dan een luizenkam. Een luizenkam voldoet niet, omdat deze de neten niet verwijdert. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in uw haar smeren, zodat de kam beter glijdt. Deze methode werkt even goed als malathion.
Ook kunt u een medicijn tegen luizen gebruiken dat dimeticon bevat. Vraag uw apotheek om advies. Overleg met uw arts of apotheek als u deze methodes voor u niet voldoen.

Moet u dit medicijn tegen schaamluis gebruiken en bent u zwanger of probeert u zwanger te worden? Overleg dan met uw arts. U kunt beter een ander medicijn gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of malathion schadelijk is voor de baby.

Heeft u hoofdluis? Dan kunt u beter de nat-kam-methode gebruiken: Kam uw haren dan gedurende twee weken dagelijks met een netenkam. Een netenkam is een fijnere kam dan een luizenkam. Een luizenkam voldoet niet, omdat deze de neten niet verwijdert. Het best kunt u voor het kammen eerst crèmespoeling in uw haar smeren, zodat de kam beter glijdt. Deze methode werkt even goed als malathion. Ook kunt u een medicijn tegen luizen gebruiken dat dimeticon bevat. Vraag uw apotheek om advies. Overleg met uw arts of apotheek als u deze methodes voor u niet voldoen.

Als u borstvoeding geeft en u moet toch malathion gebruiken, kunt u ook tot twee dagen na de behandeling de borstvoeding afkolven en weggooien. Daarna kunt u weer borstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe behandelen bij hoofdluis?

Lotion (bij hoofdluis)

 • Als u de lotion bij een ander aanbrengt: gebruik plastic handschoenen.
 • Zorg dat er geen open vuur in de buurt is, zoals een brandende sigaret. De lotion is brandbaar.
 • Sprenkel de lotion op de behaarde huid en wrijf zachtjes totdat haar en huid goed nat zijn. Wrijf bij hoofdluis vooral ook goed achter de oorschelpen en in de nek.
 • Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
 • Laat het haar daarna op natuurlijke wijze drogen, dus niet met een föhn, vanwege de brandbaarheid van de lotion.
 • Was het haar ongeveer 12 uur na aanbrengen met gewone shampoo.
 • Kam het haar met een luizenkam als het nog nat is. Eventueel kunt u wat crèmespoeling in het haar doen om het kammen makkelijker te maken.
 • Herhaal de behandeling na 1 week. Kam daarna ook nog een week met de luizenkam. In totaal moet u dus 2 weken met de luizenkam kammen.
 • Ga op de dag van de behandeling met malathion niet zwemmen in chloorhoudend water. Chloor maakt malathion onwerkzaam.

Controleer alle huisgenoten regelmatig. Hiervoor moet u het natte haar met crèmespoeling kammen met een luizenkam. Als er luizen aanwezig zijn, kan deze persoon meteen worden behandeld. Door regelmatig te controleren en snel te behandelen, wordt de kans op besmetting van andere huisgenoten kleiner.

Voor een uitgebreide beschrijving hoe u kunt controleren of iemand hoofdluis heeft kunt u op deze site kijken bij 'hoofdluis'.

Hoe behandelen bij schaamluis?

Lotion (bij schaamluis)
Als u de lotion bij een ander aanbrengt: gebruik plastic handschoenen.

 • Zorg dat er geen open vuur in de buurt is, zoals een brandende sigaret. De lotion is brandbaar.
 • Breng de lotion aan op het schaamhaar, op de binnenkant van de dijen en rond de anus. Breng de lotion ook aan op de penis en schaamlippen, maar niet op de slijmvliezen, zoals binnenkant van schaamlippen, de vagina, eikel, ogen, mond of neus. Wrijf zachtjes totdat haar en huid goed nat zijn. Zijn okselhaar, borsthaar, baardhaar of de wenkbrauwen ook besmet? Breng de lotion daar dan ook aan.
 • Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
 • Laat de lotion daarna op natuurlijke wijze drogen.
 • Laat de lotion 12 uur inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn via het badwater te veel in het lichaam worden opgenomen.
 • Kam het schaamhaar met een luizenkam als het nog nat is om de dode luizen te verwijderen. Eventueel kunt u wat crèmespoeling in het haar doen om het kammen makkelijker te maken.
 • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Wanneer?

Breng dit medicijn bij voorkeur vroeg in de avond aan. Enkele uren voor u naar bed gaat, zodat u met droog haar gaat slapen. De volgende ochtend, na 12 uur, het haar uitwassen met gewone shampoo. Chloor, zoals in zwemwater, maakt malathion onwerkzaam. Ga daarom tot 24 uur na aanbrengen niet zwemmen in chloorhoudend water.

Hoe lang?

 • Hoofdluis: 2 behandelingen met een tussenpoos van 1 week moeten voldoende zijn. Dus op dag 1 en op dag 8. Kam de haren elke dag tot een week na de laatste behandeling met een luizenkam om eventueel nieuw opgelopen luizen en uitgekomen neten die de behandeling hebben overleefd en om te controleren of echt alle luizen zijn verdwenen. Zijn ze dan nog niet verdwenen, dan kunt u overwegen een ander medicijn tegen luizen te proberen. Vraag uw apotheek om advies.
 • Schaamluis: Meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.

« Terug naar het overzicht