Medische Encyclopedie – Apotheek Neumann – Gouda

Apotheek Neumann

Medische Encyclopedie

Inhoud

metronidazol op de huid

Metronidazol is een antibioticum. Het bestrijdt bacteriën en amoeben.

Artsen schrijven het voor bij rosacea, eikelontsteking en huidinfecties.

Wat doet metronidazol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan. De aandoening kent perioden waarin men nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne, maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel weten we dat de verschijnselen kunnen verergeren door het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het klimaat en het gebruik van allerlei crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunnen de verschijnselen goed worden onderdrukt. Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.

Een arts kan metronidazol-crème of -gel voorschrijven. Deze kuur duurt 1 tot 4 maanden. Het is niet bekend of bacteriën een rol spelen bij rosacea, maar metronidazol blijkt wel te werken tegen deze huidaandoening. Als de klachten met metronidazol niet overgaan, kan de arts een crème met azelaïnezuur voorschrijven, of een kuur van enkele maanden antibiotica om in te nemen.

Werking
De roodheid en puistjes verminderen bij de meeste mensen na enkele weken.

Lees meer over rosacea . “

Huidinfectie

Bij ernstige huidinfecties met stinkende, open geïnfecteerde wonden kan de arts metronidazol voor op de huid voorschrijven.

Metronidazol doodt bepaalde soorten bacteriën die stinkende wonden veroorzaken. Binnen een paar uur merkt u dat de wond minder stinkt.

Lees meer over huidinfectie . “

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een bacterie? Dan kan een antibioticum helpen. Antibiotica bestrijden de bacterie. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Zoals een crème met metronidazol. Let op: de crème kan het rubber van een condoom of pessarium aantasten. Deze kunnen daardoor makkelijker scheuren.

Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antibioticum voor om in te nemen.

Lees meer over eikelontsteking . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Smeert u de crème op de eikel? De crème kan dan het rubber van condooms kapot maken.

  Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals uitslag, jeuk, roodheid, droogheid en branderig of prikkelend gevoel. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Bij aanbrengen in de buurt van de ogen: tranende ogen.

  Deze bijwerkingen gaan vanzelf over.
  Heeft u er veel last van? Soms helpt het om het medicijn minder vaak te smeren, of het gebruik tijdelijk te stoppen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schilferende huid.

 • Hinderlijke metaalsmaak en verkleurde tong.

 • Misselijkheid

 • Bijwerking op het zenuwstelsel. U merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan jeuk, galbulten, duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden.

  Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik metronidazol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

alcohol drinken?
In theorie is het mogelijk dat u na drinken van alcohol bijwerkingen ondervindt. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten, snellere hartslag, en verwardheid. Is dat bij u het geval? Gebruik dan geen alcohol tijdens de kuur.

autorijden en alles eten?
U mag autorijden, en u mag eten zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn kan in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komen en dit kan de moedermelk een nare metaalsmaak geven.
Eventueel kunt u, voorafgaand aan de kuur, moedermelk afkolven en invriezen voor gebruik in een flesje tijdens deze periode. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Rosacea

 • Was de huid die u moet behandelen met lauw water en dep de huid voorzichtig droog.
 • Breng de crème of gel dun aan.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

Eikelontsteking

 • Spoel de eikel en voorhuid af en dep de huid voorzichtig droog.
 • Breng de crème dun aan.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

Stinkende wonden

 • Bij stinkende wonden wordt meestal een steriele gel gebruikt.
 • Verwijder eerst oude laag gel met een 'fysiologische zoutoplossing' of vers leidingwater en spoel de wond hiermee schoon.
 • Breng een nieuwe laag metronidazol gel aan en dek de ingesmeerde wond af met steriel verband.
 • Zorg dat het medicijn niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Was na gebruik de handen.

UV-licht

 • Bescherm de behandelde huid tegen zonlicht of ander UV -licht, zoals van de zonnebank of UV-lampen. UV-licht maakt dit medicijn onwerkzaam.

Wanneer?

 • Gebruikt u het 2 keer per dag? Breng het dan 's ochtends en 's avonds aan.
 • Gebruikt u het 3 keer per dag? Breng het dan 's ochtends, 's middags en 's avonds aan.

Hoe lang?
U moet dit medicijn zolang als nodig is gebruiken. Ziet u bij rosacea na enkele maanden gebruik nog geen verbetering? Overleg dan met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschijven.

« Terug naar het overzicht