Medische Encyclopedie – Apotheek Neumann – Gouda

Apotheek Neumann

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > morning-afterpil met levonorgestrel

Inhoud

morning-afterpil met levonorgestrel

Dit medicijn is een morning-afterpil. Het bevat het vrouwelijk progestageen hormoon levonorgestrel.

De morning-afterpil wordt gebruikt als noodanticonceptie (morning-afterpil).

Wat doet morning-afterpil met levonorgestrel en waarbij gebruik ik het?

Noodanticonceptie

Toepassing
De morning-afterpil kan worden toegepast om zwangerschap te voorkomen nadat u onbeschermd geslachtsgemeenschap heeft gehad. Ook kan de morning-afterpil worden gebruikt als de normale anticonceptie heeft gefaald. Het condoom is bijvoorbeeld gescheurd, u bent de gewone pil vergeten of u heeft veel last gehad van braken of diarree, waardoor de gewone pil onbetrouwbaar is geworden.

Wanneer de morning-afterpil gebruiken?
De morning-afterpil is niet altijd nodig. Het hangt er bijvoorbeeld van af in welke week de pil is vergeten en hoeveel pillen u bent vergeten. 

De morning-afterpil is niet geschikt als standaard anticonceptie. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil is namelijk een stuk lager dan van de gebruikelijke anticonceptiemethoden, zoals het condoom of de anticonceptiepil. Ook krijgt u met de morning-afterpil meer hormonen binnen dan met de gewone anticonceptiepil. De morning-afterpil is daarom alleen geschikt als noodmaatregel.

Na het gebruik van de morning-afterpil
Heeft u de morning-afterpil gebruikt? Neem dan tot de eerstvolgende menstruatie, of totdat u de gewone anticonceptiepil weer 7 dagen achter elkaar heeft geslikt, extra anticonceptieve maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld een condoom. De eerstvolgende menstruatie kan soms eerder of soms later komen dan normaal. De menstruatie kan ook heviger zijn. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken uit? Doe dan een zwangerschapstest. Als de test positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Lees meer over noodanticonceptie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en buikpijn, zelden met braken.

  Dit verdwijnt meestal weer binnen 2 dagen. U kunt de apotheek vragen om een middel tegen misselijkheid, dat u tegelijkertijd kunt innemen. Als u binnen 3 uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook de pil heeft uitgebraakt. Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet in.

 • Vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid.

  De verschijnselen verdwijnen weer binnen twee dagen na het gebruik.

 • Pijnlijke of gespannen borsten.

  Dit kan gedurende de rest van de cyclus aanhouden en verdwijnt dan weer.

 • Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie of stopweek van de pil.

  Dit kan voortduren tot de volgende cyclus. Ook kan de menstruatie op een ander moment komen. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken na de verwachte menstruatiedatum uit? Doe dan een zwangerschapstest. Als de test positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

De betrouwbaarheid van levonorgestrel kan verminderd zijn door de volgende medicijnen:

 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine en primidon.
 • Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
 • Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Gebruikt u een van deze medicijnen? Er is dan een kans dat toch een zwangerschap ontstaat. Dit geldt ook als u deze medicijnen in de afgelopen 4 weken heeft gebruikt. Overleg met uw arts over een andere morning-aftermethode.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Als u na het gebruik van de morning-afterpil toch zwanger blijkt te zijn, kunt u het best uw arts om advies vragen. U kunt dan bespreken of u een zwangerschapsonderbreking wilt.

Als u de zwangerschap wilt behouden, is het goed om te weten dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van de morning-afterpil schadelijk is voor de ongeboren baby.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het hormoon uit de morning-afterpil komt in de moedermelk terecht. Meestal adviseert men daarom om vlak voor het innemen van de morning-afterpil nog een borstvoeding te geven en de volgende voedingen af te kolven en weg te gooien. Na acht uur kunt u weer gewoon borstvoeding geven. Uw kind zal dit medicijn dan nauwelijks binnenkrijgen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
De morning-afterpil voorkomt niet alle zwangerschappen. Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe minder kans u heeft op zwangerschap.

Wanneer u de tablet inneemt binnen 12 uur na de gemeenschap, heeft u nog maar een half procent kans op zwangerschap. Als u de morning-afterpil binnen 72 uur (3 dagen) inneemt, is de kans op zwangerschap 2 procent.

Neem de morning-afterpil daarom zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap in. Het beste is nog binnen 12 uur, maar in elk geval binnen 72 uur (3 dagen). 's Avonds of 's nachts kunt u de morning-afterpil halen in de dienstdoende apotheek.

Controleer altijd of uw menstruatie na gebruik van de morning-afterpil hetzelfde is als normaal. De eerstvolgende menstruatie kan soms eerder of soms later komen dan normaal. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken uit? Doe dan een zwangerschapstest.

Heeft u last van ernstige waterdunne diarree of braken binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil? Haal dan zo snel mogelijk een nieuwe verpakking.

« Terug naar het overzicht